Sosyal Medya

YaÅŸam

İran’da uyuşturucu bağımlısı kadınların sayında şok artış

İran’da uyuşturucu bağımlısı kadınların sayı yüzde 4’den yüzde 10’a yükseldi.



Ä°ran’da uyuÅŸturucu bağımlısı kadınların sayı yüzde 4’den yüzde 10’a yükseldi.

Ä°ran Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi ( Behzisti) BaÅŸkanı EnuÅŸirvan Muhsini yaptığı açıklamada, ülkede 1 milyon 300 bin uyuÅŸturucu bağımlısı olduÄŸunu, uyuÅŸturucu bağımlılarının yüzde 22’sinin sentetik uyuÅŸturucu kulandığını bildirdi.

Daha önce, CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani’nin kadın ve aile sorunları üzre danışmanı Åžahindoht Mövlaverdi ise açıklamadında, kızların uyuÅŸturucu kullananmaya baÅŸlama yaşının 13’e düştüğünü bildirmiÅŸti.

Mövlaverdi, kadınların özellikle metamfetamin ve sentetik uyuşturucu kullandığını, erkeklerin ise doğal uyuşturucuları tercih ettiğini bildirdi.

Ä°ran Adli Tıp Kurumu verilerine göre ise, Ä°ran’da her gün 8 kiÅŸinin uyuÅŸturucu doz aşımından yaÅŸmını kaybettiÄŸi bildiriliyor.

Ãœlkede, özellikle doÄŸu bölgesinde Afganistan iÅŸgalinden sonra uyuÅŸturucu üretimi 2-3 kat arttı. Ä°ran’da hapiste bulunan kiÅŸilerin yüzde 50’si uyuÅŸturucu kullanımı ve kaçakçılık suçundan ceza aldı.

Ä°ran UyuÅŸturucu ile Mücadele Kurumu BaÅŸkanı Seit Gasimian açıklamasında ise, Ä°ran’da esrarın ardından metamfetaminin 2. en çok kullanan uyuÅŸturucu olduÄŸunu bildirmiÅŸti.

Ä°ran UyuÅŸturucu ile Mücadele Kurumu verilerine göre, ülkede 1 milyon 300 bin uyuÅŸturucu bağımlısının yüzde 9,6’sının (130 bin) kadın olduÄŸu bildiriliyor. UyuÅŸturucu bağımlılarının yüzde 75 lise, yüzde 21’i ise Ãœniveriste mezunudur.

kaynak:Trend Haber Ajansı Türkiye Masası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.